Шкільний портал

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Форма входу

Головна » 2010 » Жовтень » 20 » У їдальнях двох із половиною тисяч українських шкіл порушували санітарні норми
21:16
У їдальнях двох із половиною тисяч українських шкіл порушували санітарні норми

Це показала перевірка, яку провела минулого місяця санітарно-епідеміологічна служба

До інспекції вдалися після випадку в Євпаторії, де на початку вересня отруїлися 67 учнів.

Як виявилося, діти причиною отруєння була неякісною запіканка з макаронів, м’яса та яєць. У цій страві медики виявили умовно-патогенну флору - "синьо-гнійну паличку".

За повідомленням відділу зв’язків з громадськістю кримського головного управління міліції, покарання за "неналежне виконання зобов'язань щодо охорони життя та здоров'я дітей" передбачає штраф, виправні роботи чи позбавлення права на роботу в дитячих закладах.

Порушення та скарги

Після всеукраїнських перевірок, проведених санітарно-епідеміологічною службою, понад шістсот працівників шкільних їдалень були усунуті від роботи. У трьох випадках порушень санітарних норм справи передані до прокуратури.

Про це повідомила заступник головного державного санітарного лікаря України Алла Григоренко. Вона також розповіла, які саме порушення виявили під час перевірки: "Це порушення технологічних режимів, недотримання правил готування їжі, правил особистої гігієни. Крім того, харчоблоки часто обладнані не в достатній кількості, частково обладнання зношене".

Маленькі порції, незбалансоване харчування (скажімо, у меню рідко зустрінеш м’ясо чи свіжі овочі та фрукти), або ж просто несмачні страви – такі найпоширеніші скарги батьків на харчування у школах.

Мами кажуть: якщо дитину не годувати домашніми сніданками й обідами, то на одних лише шкільних харчах вона лишатиметься голодною. А в буфетах переважно «нездорові» продукти – льодяники чи ненатуральні напої.

Олена, мати 9-річного учня, відмовилася від шкільних обідів, і бутерброди своєму сину готує сама.

"Після уроків – у групах продовженого дня – обіди платні. Повна вартість - 11 гривень, без супу – 8 гривень. Якістю харчування дитина не задоволена. Було так, що син приходив і скаржився на болі в шлунку після тих обідів. Після третього уроку він купує собі щось у шкільному буфеті, а після занять він їсть «домашнє» - даю йому бутерброди, яблука, печиво".

Батьки за обід своїх дітей у школі грошей не платять, переконує Тетяна Богданівна, секретар директора однієї з київських шкіл – початкової гімназії . За її словами, харчування в початкових класах шкіл повністю фінансується з міського бюджету.

"Нас держава годує, і нам всього вистачає. На обід обов’язково і перше, і друге, і компот. На перше суп або борщ, на друге гарнір, котлетка, огірок або помідорчик. І нічого шкідливого в буфеті у нас не продається, це заборонено санепідемстанцією. Тому жодних чіпсів чи вафель", – розповіла секретар.

Дві з половиною гривні на один обід

На початку нового навчального року міська влада Дніпропетровська гордо звітувала: з організацією харчування школярів повний порядок. Коштом міського бюджету відремонтували застарілі харчоблоки шкільних їдалень, на 1 мільйон гривень закупили кухарського обладнання, ще 300 тисяч витратили на меблі та засоби дезінфекції їдалень. Повну придатність харчоблоків підтвердили і лікарі. Але після отруєння школярів у Євпаторії санстанція розпочала ще низку перевірок і в школах Дніпропетровська.

До якості харчів поки зауважень немає. Більше занепокоєння викликають розміри порцій та невеликий вибір страв, інформує місцева кореспондентка Радіо Свобода. На 2,5 гривні, які цього року міський бюджет виділив на обід для одного школяра молодших класів, дуже не розженешся. Дітям пропонують порцію з каші, ложки салату, м’яса чи риби та чаю. Лікарі не приховують: про розмаїття страв і вітамінні обіди мова не йде.

У деяких містах області прокуратура взагалі виявила зловживання у сфері організації шкільного харчування. В декількох школах попри те, що харчування молодших школярів має бути безкоштовним, з батьків збирали гроші на обіди. Як повідомив прокурор Дніпропетровської області Михайло Косюта, недофінансування шкільних обідів спостерігаються чи не в усіх районах області. Так, у Кривому Розі на обіди школярів з бюджету не додали понад півтора мільйони, в Царичанському районі – майже 200 тисяч гривень.

Крім того, лікарі нагадують батькам, що в школах діє сувора заборона на продаж так званих некорисних для дітей продуктів, чіпсів та газованих напоїв. Цю заборону в школах України Кабмін запровадив ще чотири роки тому. Торік санепідемстанція побачила чіпси в буфетах багатьох шкіл Дніпропетровська: порушники отримали адмінпротоколи та догани.

Наразі ж і правоохоронці, і лікарі закликають батьків частіше цікавитись і активніше стежити за тим, чим годують їхніх дітей у школі. Найефективніше – нагрянути до їдальні зненацька, радить в. о. головного державного санітарного лікаря Дніпропетровської області Катерина Вайнер.

"Батьківські комітети, шкільні медичні працівники, адміністрація шкіл – всі вони повинні проводити раптові перевірки. І тільки завдяки таким спільним діям можна навести лад у їдальнях навчальних закладів", – наголосила вона.

Батьки можуть ініціювати перевірку шкільної їдальні

Харчування дітей у шкільних і дошкільних закладах регулюється урядовою постановою, в якій зазначені перелік і норми продуктів, які мають бути присутні в меню дітлахів, зазначає Катерина Середенко, начальник дошкільного відділу Шевченківського району міста Києва.

"Нам привозять продукти харчування постачальники, які визначені за результатами тендерів санепідемстанції. Вона дає дозволи, якісні посвідчення, і нам привозять лише ті продукти, які мають відповідні сертифікати якості".

У співробітників санепідеміологічної служби є вагомі важелі впливу при виявленні порушень санітарних норм у шкільних їдальнях: від подання рекомендацій до залучення прокуратури, говорить заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Лисак.

"Виноситься постанова головного санітарного лікаря тієї території, де відбуваються порушення, дають доручення. В документах прописують, що саме слід зробити, як усунути недоліки. Якщо ж виявляють грубі порушення, то накладають штраф, якщо є ще більш серйозні проблеми, то ставиться до відома прокуратура", - пояснив він.

Якщо батьки вважають, що їхню дитину годують у шкільній їдальні неякісними продуктами, скаржитися можна до відділу гігієни дітей і підлітків міської санітарно-епідеміологічної служби. Відповідальність за харчування у навчальному закладі несе його директор. Однак, коли є обґрунтована скарга до СЕС, представники санітарної служби мусять відреагувати і можуть зробити позапланову перевірку.

За матеріалами: Радіо Свобода

Переглядів: 1958 | Додав: Vetal3107 | Теги: шкільна їдальня, Санітарні норми | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Пошук

Календар

«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту

Якщо Ви мешкаєте у Києві, то пропонуємо Вам таку річ, як доставка обедов за хорошою вартістю